Vorige

Waarom Suriname?

Suriname met een oppervlakte van 163.820 km² en een inwoners aantal van nog geen 530.000 is een smeltkroes van culturen. Vanaf de stichting van de handelsvestiging Parmurbo, tot aan de stichting van de hoofdplaats Paramaribo toe, zijn uit verschillende windstreken, de mensen naar toe gekomen. De bevolking bestaat uit nakomelingen van de eerste bewoners van het land, de Inheemsen. Voorts de nazaten, van de als slaaf naar Suriname toegebrachte west Afrikanen, de nazaten van de contract arbeiders uit India en Java. Samen met de blanken, Chinezen, Joden en Libanezen is het een mooie bevolking geworden, dat in 1975 haar onafhankelijkheid heeft gekregen van haar voormalige moederland Nederland.
Zoveel achtergronden zoveel geloven! In Suriname ziet u iets unieks in de wereld wat (nog) in geen enkel ander land te zien is. Een Synagoge en een Moskee vredig naast elkaar staan. Maar ook de gotische katholieke Kathedraal, de Hervormde kerk, de EGBS en uiteraard de diverse tempels maken het een zeer interessant land om te vertoeven. De binnenstad van Paramaribo is in 2000 op de wereld erfgoed lijst van de Unesco geplaatst. De vele koloniale gebouwen, opgetrokken uit hout en wit beschilderd met de groene luiken, zijn een lust voor het oog.
Het klimaat
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote- en kleine regentijd, alsook twee droge tijden. De temperatuur schommelt tussen 24 en 36 graden Celsius. Gedurende de regentijd is de gemiddelde temperatuur 27,3 graden, terwijl die tijdens de droge tijd oploopt naar 32 graden Celsius. ‘s Morgens loopt de temperatuur geleidelijk op van ca. 24 graden naar 32-34 graden (14.00-16.00 u.) om daarna geleidelijk aan weer te dalen naar 24 graden (04.00-06.00 u.)
Het regenwoud
80% van het land bestaat uit Tropisch regenwoud en is het land èèn de grootste zoetwater bronnen in de wereld. Ongeveer 30% van het land is natuur reservaat waar de verschillende flora en fauna dan ook voor komen. Zoals bij de centraal natuur reservaat Ralleighvallen, Brownsberg, Bigi Pan gebied ten westen van Suriname en bij de noord kust van Suriname bij het Inheemsdorp Galibi alwaar in het seizoen Februari tot Augustus de zee schildpadden hun eieren leggen.
Het binnenland
In het binnenland van Suriname zijn er vele woongemeenschappen/dorpen van de eerste bewoners van Suriname, de Inheemsen. Men leeft in stamverband met aan het hoofd een kapitein. Er zijn ca.5 Inheemsen stammen: de Akurios, Trio,Wajana, Caraiben en de Arowak. Ook de nazaten van de weggelopen slaven die ten tijde van de slavernij in de wildernis woongemeenschappen stichtten, de Marrons, leven in stamverband in de verschillende dorpen langs de rivier.