Vorige

Na een vermoeiende nacht, er zat een mug in de kamer en die kregen wij maar niet te pakken, vertrokken wij om 08.30 uur met een busje . Wij stopten bij Paranam en kregen daar wat koffie en snack te eten.  (Op Paranam staat de enige Surinaamse aluminium fabriek er wat  troosteloos bij ).

Na ongeveer 3 uur rijden kwamen wij aan op Atjoni. Daar staan heel wat lange open bootjes. Korjaal noemt men die. Het zijn eigenlijk uit geholde boomstammen die gewoon op de rivier varen! Geweldig!!!

We vertokken, nadat wiij erop waren geattendeerd weer in te smeren tegen de zon, om lekker te varen op de Boven Suriname rivier. Wij gingen langs verschillende dorpjes en zagen aan weerzijde van de rivier allerlei activiteiten. Zo zag je bij elk dorpje de dames de afwas of was doen. Wat zagen de pannen er super schoon uit! Zo schoon krijg ik ze nooit thuis!

Na over spannende stroomversnellingen, sula’s, te zijn geweest, kwamen wij aan op Tio Boto. Ik dacht eerst dat het Oom Boto was maar Tio Boto betekend: ???

Wij ontmoette de zeer aardige eigenaar Thomas.  Wij kregen een heerlijke lokale soep gemaakt door de kokkin van het kleine resort. De lodges zijn voorzien  van bedden met klamboe. Voor ons huisje staan wat stoelen zodat wij daar kunnen zitten en kijken naar het water . In de namiddag gooiden wij een hengeltje uit, en vingen zowaar een visje die wij later op het kampvuur roosterden.  Ook de meegenomen marshmellows waren heerlijk. Een borreltje en een gezellige babbel maakte dat wiij tot zeker 11 uur nog op waren!

De volgende dag maakten wij ons na het ontbijt klaar voor een boswandeling en de bekliming van het Ananas gebergte. Wij liepen door de jungle er hoorden verschillende geluiden van vogels zoals de bospolitie en een tucan. Het bos is erg vochtig en wij waren helemaal bezweet. De beklimming van de Ananas berg was inspannend. Wij hebben genoten van het mooie uitzicht. De wandeling terug wasnig een beproeving omdathet begon te regenen. Gelukkig hadden wij allemaal goede gympen aan en een stok zodat wij ons goed staande konden houden.

Bij terugkomst stond er een soep op ons te wachten om weer aan te sterken van de zeer enerverende dag. Deze avond lagen wij vroeg in ons bed.

De volgende ochtend gingen wij vroeg met de boot de rivier op om vogels te spotten. Wij hadden koffie mee en genoten van de zonsopgang en de mist die boven het water. Wat een heerlijke manier om de dag te beginnen.

Na het ontbijt op het oord gingen wij naar de Tapawatra stroomversnelling. Wow dat was super mooi en heerlijk om zo een rug massage te krijgen. Veel foto’s gemaakt. Ook zijn wij even bij het dorp Dyumu geweest en hebben daar de medische post gezien.

Terug naar Tio Boto waar wij in de avond een optreden hadden van de lokale dames die ons de Aleke leerden dansen. Dat was erg gezellig en doen wij nu niet onder voor hun! Hahaha, not!

Dag 4 maakten wij ons na het ontbijt op voor de terugreis per boot en bus terug naar Paramaribo.

Een leuke tour voor elke leeftijd.

Ik wil zeker weer eens naar dit gebied komen want ik zag nog veel meer oorden aan de rivier zoals Danpaati, Knini Paati en Anaula.